Anderhalve maand huur direct naar de schatkist

De eerste anderhalve maand huur die sociale huurders gemiddeld betalen gaat direct naar de schatkist, dat blijkt uit berekeningen van de Woonbond.

Sociale verhuurders betalen een heffing (de verhuurderheffing) over de waarde van hun sociale huurwoningen. Doordat dat percentage jaarlijks stijgt, en de waarde van de woningen ook, wordt dat bedrag elk jaar hoger. Om dat te betalen, kunnen verhuurders vanaf 2013 jaarlijks een hogere huurverhoging doorvoeren. Zo zijn het de huurders die deze heffing betalen.

Verkapte belasting sociale huurders
Gemiddeld is de verhuurderheffing in 2017 een bedrag van  €752,- per sociale huurwoning. Dat betekent met een gemiddelde sociale huurprijs van €525,- dat de eerste anderhalve maand van de huur die sociale huurders betalen direct naar de schatkist gaat. De Woonbond ziet de heffing dan ook als een verkapte belasting voor sociale huurders.

Huren moeten tien procent omlaag
De Woonbond vindt dat een nieuw kabinet een einde moet maken aan de verhuurderheffing. Dan is er bij verhuurders ruimte om de huren tien procent te verlagen én te investeren in nieuwbouw en energiebesparing.  Huurverlaging is hard nodig omdat steeds meer sociale huurders financieel in de knel zitten. Een half miljoen hurende huishoudens heeft inmiddels een te hoge huur voor hun inkomen. Terwijl  bij huurders het besteedbaar inkomen de afgelopen jaren daalde, is de huurprijs juist fors gestegen.